Mys V2 Kullanım ve E-İmza Kurulum Kılavuzları Örnek Videolar

14.04.23 42656 kere görüntülenmiştir.

Mali Yönetim Sistemi MYS v2

Genel olarak Mys ile aynı işleyişe sahip  harcama görevlisinin e imzasıyla belgelerin sistem üzerinden dijital olarak gittiği bir sistem bu sistemde muhasebeye herhangi bir çıktı evrak gönderilmiyor..Belge ekleri taranarak sisteme yükleniyor.

MYS V2  Kullanım ve E-İmza Kurulum Kılavuzlarını indirmek için LİNKE TIKLAYINIZ.

MYS V2 UYGULAMASINA GEÇİŞ AŞAMALARI:

1)İlk aşama KYS Kimlik yönetimi uygulamasından  mys kulanıcılarına  MYSv2 kullanıcısı rolu Atamak  Kurumda KYS yönetisisi genelde gerçekleştirme görevlisi olur Burdan yeni rol ve kullanıcı tanımlamaları yapılır . veri  giriş gerçekleştirme ve haracama yöneticilerinede rol ataması yapılır. 

2)Bu sistemde e imza olarak muhasebeye gideceği için harcama yöneticisinin e imzalamas gerekir. bu yüzden Bilgisayara e imza kurulur. (ARKSİGNER programı) daha önceden bilgisayarda e imza kuruluysa tekrardan kurulmaz 

3. https://giris.hmb.gov.tr/login adresinden kullanıcı ad ve şifre ile uygulamalar kısmı ana sayfaya girilir ve burdan Mysv2 uygulaması tıklanır.

Harcama-ÖEB Örnek Videolar

**********************************************************************************************

***********************************************************************

*****************************************************************************

ESASLAR
1. Harcama türünden bağımsız olarak tüm ÖEB’ler e-imza ile imzalanacaktır.
2. ÖEB’ye ilişkin eki kanıtlayıcı belgelerin tamamının yapısal formatta üretilmesi halinde ÖEB e-imza ile imzalanarak eki kanıtlayıcı belgelerle birlikte elektronik ortamda muhasebe birimine sistem üzerinden iletilecek olup ayrıca belgelerin kâğıt çıktıları gönderilmeyecektir.
3. Yapısal dosya formatında olmayan belgeler; kendi imza süreçleri (ıslak imza/e-imza) tamamlandıktan sonra taratılarak, sistemler arası entegrasyonla alınarak veya doğrudan elektronik ortamda üretilip uygulamaya aktarılarak ÖEB ekine elektronik ortamda eklenecek ve harcama yetkilisi tarafından sadece ÖEB elektronik imza ile imzalanacaktır. ÖEB elektronik olarak imzalandıktan sonra eki belgelerle birlikte bir bütün olarak sistem üzerinden muhasebe birimine iletilecek olup ayrıca kâğıt çıktıları gönderilmeyecektir.
4. Taahhüt dosyası, ilk hakediş ile birlikte yukarıda sayılan yöntemlerle (elektronik ortamda üretilenler, entegrasyon ile alınanlar, taratılıp elektronik ortama aktarılanlar veya sistemler aracılığıyla yapısal belge formatında üretilenler) ÖEB ekine eklenerek sistem aracılığıyla muhasebe sistemine (birimine) gönderilecektir. Müteakip ödemelerde taahhüt dosyası sistem üzerinden muhasebe birimine tekrar gönderilmeyecek olup sadece hakediş raporu ve mevzuatta sayılan diğer kanıtlayıcı belgeler ÖEB ekinde elektronik ortamda muhasebe sistemine (birimine) gönderilecektir.
5. ÖEB, harcama yetkilisi tarafından e-imza ile imzalanacaktır. Veri giriş görevlilerinin ve gerçekleştirme görevlilerinin işlemlerinde e-imza kullanılmayacak olup sistem üzerinde yaptıkları işlemlerin kayıtları veri tabanında tutulacaktır. Bakanlık uygulamaları dışında bir uygulama üzerinde hazırlanarak Bakanlık uygulamalarına iletilen yapısal dosya formatı belirlenmiş kanıtlayıcı belgelere ilişkin kayıtlar ilgili veri tabanında tutulacaktır.
6. ÖEB e-imza ile imzalandığından, eki kanıtlayıcı belgelerden yapısal belge formatında üretilenler sistem üzerinden ilgili ÖEB ile ilişkilendirilecektir. Ayrıca bu belgeler ıslak imza veya e-imza ile imzalanmasına gerek bulunmadan ÖEB ile birlikte bir bütün olarak imzalı sayılacaktır.
7. Kanıtlayıcı belgeler arasında faturanın olması halinde; e-faturalar sistem üzerinde ÖEB ile ilişkilendirilecek, e-arşiv ve kâğıt faturalar ise taratılmak suretiyle eklenecektir.
8. e-Arşiv ve kâğıt faturalar için, MYS ödeme emri ekleri sayfasında doküman tür kodu olarak “Fatura” seçildiğinde otomatik olarak açılan “Fatura No”, “Firma VKN/Kişi TCKN” ve “Fatura Tarihi” alanlarının kullanıcılar tarafından doldurulması zorunludur. Girişi yapılan veriler Ödeme Emri Belgesi’nin ek belgeler bölümündeki açıklama alanına otomatik olarak işlenecektir. Muhasebe birimi tarafından ise Ödeme Emri Belgesi’nin ekindeki yukarıda belirtilen faturaya ilişkin bilgiler ile açıklama alanındaki bilgiler mukayese edilerek kontrol edilecektir. MYS dışında farklı bir harcama sistemi kullanan idareler ise bu maddeyi kendi sistemlerinde geliştirip uygulayacaklardır.
9. Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği ile ilgili diğer mevzuat hükümleri gereği aranan belgeler dışında ÖEB ekine herhangi bir belge eklenmeyecektir.
10. e-İmzanın herhangi bir nedenle kullanılamadığı durumlarda, Bakanlığın onayı ile ÖEB ve eki kanıtlayıcı belgeler ıslak imzalı olarak muhasebe birimine iletilebilecektir.

Yorumlar

Orhan yildirim

08.05.23 20:18

kereAksama kadar en az in kere odeme belgesi duzenledim ama bir turlu harcama yetkilisine gonderemedim VIDYOLARIN KAGIT CIKTILARI OLSAYDI COK IYI OLURDU BASAMAKLARI TAKIP EDERDIK ILCEDE KIMSE BILMIYOR MUHASEBE SEFI HATIC

Yorum Yap