Merhaba
Sitemizde üyelere özel yayında olan Kişi Borcu Hesaplama Tablosu v8.1 ‘in 4.nolu tablosu 5510 Sonrası Ücretsiz İzin vb. durumlarda GSS Kıst Gönderme tablosunu kullanmanız için öncelikle ücretsiz izne, askere giden kişinin bakmakla yükümlülüğü bulunması gerekir. Bakmakla yükümlülüğü yoksa diğer tabloları kullanabilirsiniz.
Örnek olarak ayın 15’inde maaşı alan personel 22’sinde askere gitme, ücretsiz izin vb. durumlarda kurumdan ayrılmıştır. Dolayısı ile kişinin çalıştığı gün 8 kişi borcu çıkartılması gereken gün sayısı da 22’dir. Bu süre zarfında kesenekler gönderilmeden bu tabloyu kullanarak kişi için 8 günlük kıst kesenek ve 22 günlük gss gönderebilirsiniz.
Açıklama:
1. Fiilen Kesilen(A): Kişinin maaşından kesilen kesintilerin tam tutarları,
2. Kesilmesi Gereken(B) : 8 günlük çalıştığı için kesilmesi gereken kesinti tutarları,
3. Fark(C): Kişiye 22 günlük borç çıkartıldığı için dolayısı ile daha önce tam maaşından kesilen 30 günlük kesintilerden 22 günlük kesintilerin kişinin ödeyeceği tutardan mahsup edilmesi gerekir. Bu bölümde 22 günlük kesinti tutarları ifade eder.
4. Net Ödenen tutarın kişinin personel bordorsunda en altta net ödenen yazan tutarla kuruşu kuruşuna eşit olması gerekir.
5. GSS 30 günlük tutar normalde kişi için 1 aylık gss tutarını belirtir.
6. GSS gönderilecek gün sayısı : Kişi 8 gün çalıştığı için geriye kalan 22 gün için gss gönderilmesi gerekir.
7. Çalışmadığı günler için gss tutarını belirtir.
8. 140 nolu hesaba alınacak tutar: Saymanlık/ Mal Müdürlüğü tarafından kişi adına açılacak kişi borcu dosyası tutarını belirtir. Tabloadaki açıklamalarda da belirtildiği gibi kişi adına açılacak dosyadan daha önce kesilmiş olan gelir vergisi, damga vergisi ve sgk primleri kişi borcu dosyasından mahsup edilir.
9. Kişiden Alınacak Tutar: Kişinin kuruma geri iade edeceği tutarı belirtir.
10. Buradaki tutar saymanlık tarafından açmış olduğu kişi borcu dosyasına istinaden emanetinden mahsup işlemi yapması gereken tutarı belirtir.